Adam Holm

Mal Månedens Havperson2.png

Adam Holm en person som är glad att få finnas till, vann VM i Vindsurfing både en och två gånger och som just nu är självutnämnd OUT-FLUENCER. 

Vad håller du på med nu för tiden?

Jag har just levt med Syd och Central Amerikas ursprungsbefolkning tillsammans med Hanna Linder och den fenomenala filmaren David Sahlberg. Vi har nyligen filmat klart en dokumentärfilm som går under namnet "Love Like Nature".  I skrivande stund sitter jag i djungeln i Costa Rica och ska jag snart hoppa in i ett 10 dagars tystnads-retreat för att landa i allt jag varit med om.  Efter det tänkte jag försöka ta mig hem till Sverige utan att göra något CO2 utsläpp. Osäker på hur det sistnämnda ska gå till.. Men tänker att det löser sig, så länge viljan finns där brukar det väl funka! (?)

Vad gör du för att ta vara på havet?

Jag ser min kropp och mitt liv som ett instrument för att värna om havet. Jag känner mig ungefär som en lill-tå vars uppgift är att hjälpa hela kroppen att hålla balansen. Värt att också nämna är att jag inte ser någon större skillnad på hav, jord, moln eller människa, för mig är allt en kropp där allt är lika viktigt att ta vara på. 

Min intention är att låta människor nå den insikten själva genom att inspirera till att möta naturen och det fantastiska som ligger i att få känna sig ett med den. Genom föreläsningar, äventyrs-weekends samt foto och film. 

Mer konkret så har jag bland annat gjort en skol-tour. Där jag åkte elbil, bodde i tält och föreläste på skolor runt om i Sverige. Under den touren blev det mycket dans bland träd, skräpplock och diskussioner kring hållbarhet med snälla och busiga barn. Eller när vi kom till en oerhört nedskräpad by i djungeln mellan Colombia och Ecuador. Befolkningen var outbildad och de flesta var analfabeter. De förklarade att de inte hade råd att ta soporna till en sopstation då byn låg långt bort från det moderna samhället. Sorgligt nog bränner de, eller gräver ner skräpet i vanliga fall. Vi slog våra kloka huvuden ihop och köpte pennor och skrivböcker till alla barn i byn. Sedan organiserade vi en dag där vi informerade om konsekvenserna av att slänga skräp i naturen och samlade tillsammans ihop så mycket skräp vi kunde. Skrivböckerna fick samtliga som tack för deras insats.  Sedan fraktade vi alla säckar med flodbåt och fyrhjulsdriven bil till närmaste sopstation.

Här är en video från den dagen: 

https://www.youtube.com/watch?v=x1CDlbkmyhE&t=3s

Vad anser du är den största utmaningen vi borde lösa för att rädda havet?

Omedvetenheten. 

De flesta lever i lögnen av att de är separerade från vår jord. När människor blir medvetna och förstår att vi är ett med den här jorden, förstår de att slänga skräp i naturen är som att duscha sig genom att hälla en hink sopor över sitt eget huvudet. När en person blir medveten om den vackra och underbara sanning om att allt är ett. Är den personen redo att tackla de problem vi står inför med kärlek.  

Vilka är dina tre #tavaha tips?

  1. Ta tid för att se allt det naturen ger oss. Prova att vara aktivt tacksam. Det kan vara applicerbart i tusen olika tillfällen men ett konkret exempel är sekunden innan du börjar äta. Att ta en stund att reflektera över allt som har behövt stämma överens för att maten nu ligger på din tallrik. Se om du kan visualisera händelseförloppet och tacka allt och alla som varit inblandade. Maten kommer smaka godare, jag lovar! 

  2. Ta med en skräppåse när du är i naturen. Fyll den så ofta du kan. (En ursprungsbefolkning vi möttes i norra Colombia påstod att den största miljöförstöringen på planeten är negativa tankar. Så jag brukar mentalt släppa taget om en negativ tanke för varje skräpbit jag plockar upp från marken.) 

  3. Dela dina upplevelser med en eller flera vänner. Då blir det minst dubbelt så kraftfullt! 

Vilket är ditt bästa havs-minne?

När vi spelade in filmen "Chasing The Elements" och var i Senja som ligger i Nordnorge. Efter att ha hikeat i piskande regn med surfbrädan på ryggen i över en timme utan att vara säker på att vi skulle hitta vågor så uppenbarade sig ett stort vrak framför oss. Man förstod varför det spolats upp just där för vågorna slog med enorm kraft precis framför det. Vi slängde på oss våra våtdräkter och blev ett med stormen, havet och vågorna som slog mot vraket ända tills det blev bäcksvart. Efter surfet vandrade vi hem på tomma magar, kalla som isbitar med eufori i blodet.

Vem/vilka är dina vardagshjältar?

Min pappa för hans villkorslösa kärlek. Min mamma som har lärt mig tala med mitt hjärta. Samt alla som står upp och talar för moder jord eftersom hon inte pratar vårt tal/skriftspråk. Tack för att ni vågar.  

Och till slut, vad vill du tacka havet för?

Mitt och hela mänsklighetens liv. Vartannat andetag jag tar kan jag tacka havet för, eftersom hälften av jordens syre kommer från haven.