Charlotte, Agnes och Moa Ljung

Möt våra Ocean Watchers på Tynningö!

Tynningo_OceanWatcher.png

Feature 1

Hej Charlotte, Agnes och Moa! Ni är NOW´s representanter på Tynningö i Stockholms Skärgård. Men vem är ni när ni inte plockar skräp och räddar havet? 

Charlotte: När jag jobbar är jag utvecklingspedagog inom kommunikation och förändringsprocesser och neurosensomotorisk tränare i mitt företag RefleXera-ABC. Det innebär att jag hjälper människor som har obalanser i sina rörelsemönster att skapa hållbara lösningar för att må bättre. Genom träning får de en bättre kommunikation i kroppen. Tidigare har jag arbetat som äventyrsledare och organisatör för handikappade fransmän, i Alperna. När jag klättrade i berg med de som var enbenta, forsrände med rullstolsburna och åkte slalom med blinda, lärde jag mig att ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid ibland. Det har jag haft med mig sedan dess, för nästan 30 år sedan.

Jag är också mamma till tre fantastiska barn, som jag gillar att uppleva saker ihop med. T.ex. att segla, slalomåka, åka på upptäcktsfärder i Norden och äventyra i naturen. Min man, mina barn, våra två katter och jag bor på Tynningö i ett gammalt Pettsson-och-Findusliknande hus från 1907, som vi kommer att få pyssla med och renovera hela livet. Vi har Roslagsfår och Linderödssvin också som vi tar hand om. Båda dessa är gamla utrotningshotade arter, som vi försöker få att leva vidare och utökas. Med tron på att allt är möjligt, det tar bara lite olika lång tid, så tar jag mig an uppdraget att vara Ocean Watcher med hull och hår, i hopp om långsiktiga och hållbara lösningar!
Tillsammans med mig är mina två döttrar med som ocean watchers.

Agnes: Jag fyller 18 i sommar. Mina intressen är att fotografera, måla, återbruka och vara i naturen.

Moa: Jag är 13 år och yngst i syskonskaran. Jag är en natur- och djurälskande sprallig tjej.

Moa, Agnes och Sixsten

Moa, Agnes och Sixsten

Vad innebär det för er att vara en Ocean Watchers?

Att vi ska vara så goda och positiva förebilder vi kan för andra. Det innebär att vi är medvetna om hur vi beter oss i och med naturen i allmänhet, och i och med havet i synnerhet. Vi inte bara pratar om att det behöver göras en massa för att havet ska må bra, utan vi agerar också, annars kommer vi inte vidare. Vårt ömtåliga hav behöver oss, alla. När vi går ut tar vi med oss påsar att samla upp det skräp som vi hittar. På vår ö är vi ganska förskonade från skräp, men det flyter i land en del på stränderna. Då är det så lätt att ta med sig en påse för skräp, för att hjälpa naturen att må bättre. Genom vårt agerande hoppas vi att det ger ringar på vattnet, så att fler börjar att ta ansvar för vår närmiljö. Precis som vi har gemensamhetsdagar för att röja sly och fixa kring våra vägar, tänker vi att vi kan lägga lite extra fokus på våra vattendrag, som en återkommande aktivitet. Vi har en insjö på Tynningö, som också är vår vattenreservoar, varför vi behöver vara extra vaksamma och naturmedvetna.

Charlotte

Charlotte

Varför behöver Singö en ocean watcher?

Varför behöver Tynningö Ocean Watchers?

Vår ö ligger ganska nära Stockholm och det är ganska mycket folk som kommer hit på somrarna, men som också passerar med båt runt Tynningö. På somrarna märks det lite mer att det blir större påfrestningar både på land, kring våra stränder och i havet. Längsmed Tynningö passerar även Finlandsbåtarna och båttransporter som ska till och från Stockholm. Tynningö är 7 km långt, så det är mycket strandremsor att ta hand om. Och det händer ju att det ”tappas” en del både på land och i vattnet. Det verkar fortfarande vara så att en del tänker att det som inte syns, inte finns, för det slängs ganska mycket i vattnet som inte alls hör hemma där.

 
 
sommarbild skärgårdsbåt.jpg

Charlotte, Agnes och Moas topp 3 Tavaha-tips

  1. Att bli och vara medveten om att det som hamnar i havet påverkar oss även om/när det inte syns! Dvs. stoppa inget i havet som du inte vill ska hamna i fisken som du äter!

  2. Ta med en påse att slänga skräp i varje gång du går ut och går!

  3. Använd annat än plast så mycket du kan, dvs plastsanera!