Linda Gustafsson

60813889_2421148048119318_65133565590896640_n.jpg

Linda Gustafsson är uppväxt på västkusten och bor numera i Göteborg. Hon är en klättrande, snorklande och vandrande naturvårds- och marinbiolog som hämtar kraft från havet både över och under ytan!

Vad håller du på med nu för tiden?
Just nu vidareutbildar jag mig till gymnasielärare i biologi och naturkunskap. Jag och min sambo har också precis startat upp det ideella projektet "Sveriges Späckhuggare" där vi loggar allmänhetens observationer av späckhuggare längs den svenska västkusten. Vi tar hjälp av allmänhetens observationer och bilder och hoppas kunna bidra med statistik och data över hur ofta de kommer hit, vad de gör här och vilka individer det är som besöker oss. Hittills har vi minst en grupp och fem individer identifierade, det är väldigt spännande! 

Vad gör du för att ta vara på havet?
Allt jag kan! De små sakerna som egen vattenflaska, matlåda, havsvänlig solkräm och bara naturliga skönhetsprodukter. Plocka skräp, källsortera och bara köpta miljömärkt fisk och skaldjur. Sedan sitter ju havet ihop tillsammans med resten av jordens ekosystem, så att leva så klimatsmart som möjligt, ha koll på maten, konsumtionen, elen och transporterna påverkar ju inte bara klimatet i ett steg, utan har också stor betydelse för vårt kära blå! Att jobba med att hjälpa människor att upptäcka allt fantastiskt som havet bidrar med har jag också gjort, vilket jag hoppas kan ge ringar på vattnet.

Vad anser du är den största utmaningen vi borde lösa för att rädda havet?

Klimatet, fiskekrisen och förlusten av biologisk mångfald! 
Allt sitter ihop, genom att minska klimatpåverkan i haven underlättar vi för hårt trängda arter och populationer att återhämta sig, kombinerar vid det med en hållbar och ekosystemsbaserad fiskeförvaltning kanske havens fisk också kan få hjälp på traven att återhämta sig. Vi behöver friska marina ekosystem för att få friska ekosystem på land! Miljökämpen Sylvia Earle säger det så bra: "No water no life, no blue no green." 
Sedan är ju plasten, föroreningarna, undervattenbullret och exploateringen av kuster fler utmaningar jag kan prata hur länge som helst om!

Vilka är dina tre #tavaha tips?

  • Spendera tid vid havet, både över och under ytan! Lär dig hämta kraft, älska, uppskatta och förundras över det! Ju mer vi älskar något desto mer vill vi ta hand om det! ️

  • Se över ditt klimatavtryck. Det finns flera bra klimatkalkyler man kan göra, och få konkreta tips på hur man kan minska sin klimatpåverkan. För som sagt; klimatet och havets välbefinnande går hand i hand. 

  • Gör vad just du känner att du kan göra! Om allt som hinns med är att plocka skräp ibland är det okej! Om allt som hinns med ibland är att köpa miljömärkt fisk är det okej! Om du totaländrar ditt liv och blir EU-politiker med fokus på havsfrågor är det också okej! Det viktiga är att vi gör så gott vi kan, som tillsammans gör skillnad! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Vilket är ditt bästa havs-minne?
Oj, svårt. Jag borde kanske säga att stå på en bergstopp i Lofoten och blicka ut över havet, eller se en blåvals siluett bredvid båten. Men det som i längden ger mig mest energi är nog en läig klippa i vår- eller höstsolen hemma, ett iskallt bad som luktar tång och salt, och finfika på det! 

Vem/vilka är dina vardagshjältar?
Alla som tillsammans offrar blod, svett, tårar och sin tid till att driva miljöfrågor som inte på något sätt gynnar dem själva! 

Och till slut, vad vill du tacka havet för?
För att det gör livet på jorden möjligt. För att det tar emot och rättar till våra misstag. För att det är det vackraste och mest dramatiska som finns. Och för att jag alltid hittar lugn vid dess kant.