Jimmy Wiltfalk

Jimmy är vår mann på Singö - en liten ö helt norr i Stockholms län. Här får du hans bästa Tavaha-tips och en stor dos inspiration om varför det är viktigt att vara en Ocean Watcher!

DSC_0143.JPG

Feature 1

Hej Jimmy! Du är vår allra första Ocean Watcher! Men vem är du förutom att du gillar att rädda havet?

Jag är en folkhälsovetare som skapar och komponerar musik men också gärna klämmer in extremsport och friluftsliv på fritiden så ofta det går. Bor i Västerås med min fru Ida och är just nu är pappaledig med vår ettåring Sigge. Arbetar annars med idrottsfrågor i Enköpings kommun. Har spelat i flera olika band genom åren men sedan några år är jag aktuell som singer/songwritern 'Hawk And The Wild'. Mina texter blandar samhällskritik och laddade frågor i låtar som Ocean Watch och The Dream Is Still Alive med mer popinriktade indie/folk låtar.

Kopia av jw4svit_DSC2939FotoEijaSalminen.jpg

Vad betyder det att vara en ocean watcher för dig?

En möjlighet att vara en förlängd arm av det initiativ som grundarna av NOW en gång startade. Förhoppningsvis visa att vanliga människor kan göra skillnad på det lokala planet med små medel. 

received_10155537255826787.jpeg

Varför behöver Singö en ocean watcher?

Varför behöver Singö en ocean watcher?

Jag har sett ekologin i Östersjön förändras och bara under min livstid har fisk och fågelarter försvunnit. Men Singö är inte en unik ö som behöver en Ocean Watcher mer än någon annan ö eller kussträcka. Det råkar bara vara så att jag sen födseln har spenderat det mesta av mina somrar där. Sen har ön även en anrik historia som Sveriges yttersta kontaktpunkt med norra Ålands Hav upp mot Bottenviken. Där fanns den nordligaste signalposten österut under ryska ockupationen i början på 1800 talet och har varit en nationellt strategisk punkt ända in i kalla kriget då stora militäranläggningar och övningsområden funnits fram till avvecklingen i början på -00 talet.

 

Jimmys topp 3 Tavaha-tips

1: Gå igenom prylar och produkter du använder dagligen som består av eller innehåller plast.

Leta efter ersättningsprodukter som inte innehåller plast och byt ut när de gamla är förbrukade eller gått sönder. Varje dag kommer nya äftiga alternativ tex av bambu. Prova dig fram och släng inte nåt gammalt bara för att slänga.. 


2: Flytta ditt sparande till exempelvis etiska "hållbara hav" - fonder och se om du kan hitta fonder som uppfyller flera andra krav som du vill att dina pengar ska representera på fond- och aktie-marknaden.

Det kan vara allt från jämlika bolagsstyrelser och förnyelsebar energi till schyssta arbetsvillkor och Fair trade. Sparande och ekonomiska placeringar är ett maktmedel som underskattas av den breda massan men just här kan det göra stor skillnad om många småsparare ändrar sina krav på var och hur pengarna placeras.


3: Prata med vänner och familj mer om lösningar som du hittat.

Många tycker frågor om klimat och miljö är jobbiga och orkar inte lyssna på alla uppoffringar och världsomspännande förändringar som krävs. Det viktiga är att få höra att det går att göra skillnad med små medel och förändra med små steg. För jag tror att effekten blir större om många tar små successiva steg tillsammans än om några få gör ett jättekliv.