Simen Andreas Henrik Knudssen

Simen 7.jpeg

Simen Andreas Henrik Knudsen, 34 från Stavanger men bor numera i Oslo. Jobbar som chef för hållbarhet på innovationsstudion Æra, och då speciellt med Floke som är vårt program för hållbar samhällsutveckling. Jag är även ambassadör för Infinitum Movement och ordförande i Nordic Ocean Watch Norge, som jag var med och grundade back in the days. Har en masterutbildning i marinteknologi som jag studerade på NTNU i Trondheim.

Vad håller du på med nu för tiden?
Just nu jobbar jag med två innovationsprojekt i Æra, ett som handlar om hållbar kost och ett om framkomlighet/mobilitet i städer. I båda projekten är målet att skapa många nya lösningar för en mer hållbar framtid. Annars går mycket av tiden till andra passion projects, och framförallt Nordic Ocean Watch. Men också Empower (http://empower.eco) som vi startade förra vintern, med en önskan om att bygga ett globalt pantsystem för plast. Nu är också bollen i rullning för Norwegian Trash, där vi ska återanvända havsplast för att skapa nya produkter. En hel del tid går också till att resa runt och hålla föredrag om att ta vara på havet. Den här månaden blir det både på Jæren och i Ålesund. Och självklart försöker jag surfa, paddla och leka så mycket jag kan.

Vad gör du för att ta vara på havet?
Jag känner väl egentligen att det genomsyrar nästan allt jag gör. Jag har gjort en del avgörande vägval, och skapat en slags kompass för vad jag känner är rätt. Tavaha-filosofin är till exempel en sådan kompass. Det påverkar valen jag gör i en positiv riktning. Kortfattat handlar det mycket om måttfullhet och att förenkla livet. Så jag lever nog en rätt så ”havsvänlig” livvsstil, men det roligaste för mig, och det jag känner har störst potential, är att använda min arbetstid till att skapa förändringar och nya lösningar i det dagliga livet som ger människor möjlighet att göra bra val, vilket i sin tur skapar förändringar i systemet för att bli mer hållbart.

Nordic Ocean Watch, Empower och Norwegian Trash är exempel på det. Men vi har även jobbat mycket inom näringsliv och offentlig sektor för att utveckla lösningar för att ta vara på havet. Genom Floke har jag varit projektledare för CircularCleanup.com och Engangsfloken (http://floke.era.as/plast-i-hvalen) där vi jobbade med aktörer från privat, offentlig och ideell sektor, för att skapa nya lösningar med målet att minimera plasten i havet. Ett exempel på utfall är 448C, ett pantsystem för snusdosor av Swedish Match. Det är i bruk i både Sverige och Norge (448C.no).

Vad anser du är den största utmaningen vi borde lösa för att rädda havet?
Den största utmaningen för att rädda havet är de enorma egenintressen många privatpersoner, verksamheter, organisationer, nationer och handelsavtal har i att bevara de system som idag förstör havet. Egenintressen blockerar möjligheter för att skapa ett nytt tankesätt till hur vi förhåller oss till och nyttjar havet.  

För att rädda havet så tror jag det handlar mycket om att vi måste skapa många nya lösningar. Det handlar inte om att finna den allra bästa lösningen, det handlar om att finna de 100 bästa lösningarna. Vi behöver ALLA lösningar för att skapa ett mer hållbart system.


Vilka är dina tre #tavaha tips?

Även om jag kanske pratar mycket om ”system och samhälle” tycker jag att personliga val är otroligt viktiga. Det skapar fler ringar på vattnet än vad man tror. 

Så för att ta ner det till ett mer konkret vardagsplan:

  1. Tacka nej till engångsplast och plastpåsar, speciellt när du är i andra länder.

  2. Ät klimatvänlig mat och avstå från rödlistad fisk. 

  3. Städa lite varje gång du är vid havet och ge havet ett tack ☺

  4. (Get a tavaha tattoo!)

Vilket är ditt bästa havs-minne?
Oj... Omöjligt att svara på det eller? ;) Men jag tror nog expeditionen vi hade förra sommaren är på topplistan, då vi paddlade ut och hämtade ca 500kg plast i en spricka i berget utanför Hoddevik. Det innehöll i stort sett alla element jag gillar: expedition, strandstädning, goa vänner och en stor utmaning. 

https://vimeo.com/311262874

Vem/vilka är dina vardagshjältar?
Linn Ekberg och resten av Nordic Ocean Watch Sweden (really!). Jag blir väldigt imponerad av vad ni får till i Sverige ☺ 

Annars är världens lyckligaste man, Matthieu Ricard, en person som jag hämtar mycket inspiration och visdom från. 

https://onbeing.org/programs/matthieu-ricard-happiness-as-human-flourishing-jul2017/

Och till slut, vad vill du tacka havet för?
Jag vill tacka havet för att hon får mig att känna mig liten och är som terapi för mig när saker känns svåra. Det känns som man blir en lite snällare människa efter en go session i havet. 

Tavaha! ☺

http://instagram.com/simentavaha

Simen 1.jpeg