Sofie Simonsson

coverfoto.jpg
 
 

Sofie är surfare och uppväxt med havet vid sin sida längs Sveriges västkust. Där föddes hennes stora passion för havet och viljan att ta vara på det.

Hon delar Nordic Ocean Watch tankar om att det lilla du gör i din vardag spelar större roll än du tror.     

Genom surfing uttrycker hon sin kärlek för havet och hoppas inspirera andra att följa sina drömmar.   


Vem?

Sofie Simonsson, kommer från Halmstad men spenderar mesta tiden i Australien och på resande fot. Jag älskar surfing och följer min passion för vågorna runt om i världen då jag också tävlar i surfing. Jag instruerar i Yoga, skapar konst och älskar att resa.

2018-06-22 10.54.55 2.jpg
2018-06-22 10.54.55 4.jpg


Vad håller du på med nuförtiden?

Just nu är jag i Australien där jag tränar surfing i alla dess former, SUP, longboard och shortboard. Tränar inför tävlingar med nästa tävling som är SUP VM i Kina. Jag studerar Idrottsvetenskap med inriktning elitidrott på distans och njuter av livet på alla sätt.


Vad gör du för att ta vara på havet?

Jag tänker på det i min vardag och försöker göra skillnad med de små och enkla sakerna. Exempelvis använder jag en vattenflaska som jag kan fylla på med vatten istället för att köpa plastflaskor. Jag använder produkter som är gjort av återvunnet material så som Revolwe, ROXY bikinis och använder solkräm gjort av naturliga ingredienser. Ser jag skräp på marken plockar jag upp det och jag slänger aldrig skräp i naturen. Återvinner i hemmet och använder en väska när jag handlar i mataffären. Undviker engångs produkter så som sugrör och lagar kläder om de går sönder. Är också mycket mån om hur jag konsumerar vatten, låter inte kranen rinna i onödan så som när jag borstar tänderna utan stänger av och på vattnet. Jag tar också tillvara på matrester och slänger inte mat i onödan.


Vad anser du är den största utmaningen vi borde lösa för att rädda havet?

Att verkligen få människor att förstå att de kan göra skillnad genom att tänka på de små sakerna i vardagen. Jag tror det är lätt att man tänker, ”det lilla spelar ingen roll” men det gör det faktiskt. Min tro är att sprida kunskap om de små sakerna vi kan göra i vår vardag.

Det är precis som i surfing om man vill nå ett mål måste man bryta ner det till delmål och det samma gäller för att rädda havet, om vi alla gör vad vi kan, om så även plockar upp en plastbit på stranden, så gör det skillnad.


Vilka är dina tre #tavaha tips?

#1 Använd vattenflaska som går att fylla på.

#2 Dela din kunskap.

#3 Gå ut i naturen, ju mer tid du spenderar där desto mer kommer du att älska den och vilja ta hand om den.


Vilket är ditt bästa havs-minne?

Havet har gett mig så mycket att endast ett bästa minne är omöjligt att välja. Men just nu när jag blundar ser jag mig själv springandes ner på stranden här i Australien, barfota i sanden med brädan under armen. Springer ut i havet mot vågorna. Hoppar upp på brädan och bara känslan av att paddla i havet får mig att le så stort, känna glädje i hela kroppen, jag ger ifrån mig ett högt glädjetjut och tänker det här är det absolut bästa jag vet.


Vem/vilka är dina vardagshjältar?

Mina vardagshjältar är mina tre systrar. Varje dag inspireras jag av dem genom deras sätt att vara sanna mot sig själva, följa sina hjärtan och ge på sitt unika sätt till världen. Caroline, Isabelle och Stephanie är vad som får mig att följa min passion för havet och vågorna. Jag vill vara en så god storasyster och förebild som jag bara kan.


Och till slut, vad vill du tacka havet för?

Jag vill tacka havet för att det får mig att känna mig levande.