Strandstädning

För Nordic Ocean Watch är varje dag en strandstädardag. Att städa stränderna är vårt viktigaste verktyg mot marin nedskräpning, när de åtgärder och den infrastruktur som finns på land inte räcker till. Tillsammans med eldsjälar över hela Norden gör vi en gemensam insats för ett renare hav och renare stränder.

Varje gång vi är vid, i eller på havet bör vi ta med oss det skräp som ligger på stranden och i vattnet. Det är även viktigt att mötas tillsammans på strandstädardagarna för att visa vilket slags hav vi vill ha – både med ord och handling. Tavaha helt enkelt!

 Hur man städar en strand – och samtidigt skapar engagemang!

Innan strandstäd

1. Registrera er gärna som kusträddare hos Håll Sverige Rent. Är ni minst 15 personer och håller städaktiviteten öppen för allmänheten får ni gratis skräpplockarmaterial av dem.

2. Skapa ett event på Facebook och bjud in dina vänner! Ta gärna kontakt med oss om du behöver hjälp med bilder, design och text. Om du sätter Nordic Ocean Watch som co-host på Facebook-eventet hjälper vi dig att sprida aktiviteten i våra digitala kanaler.

3. Det kan vara en god idé att kontakta t.ex. kommunen för att försäkra sig om att det är OK att städa där man har tänkt. De kanske till och med vill vara delaktiga? Lokala företag kan också ara bra att samarbeta med för att värva fler tavaha-hjältar!

 
IMG_0133.JPG

Under strandstädningen

1. Ta med sopsäckar (gärna de mest miljövänliga), hinkar eller liknande att samla skräpet i. Handskar kan vara bra att ha.

Skärmavbild 2019-03-27 kl. 20.14.36.png

2. Tagga gärna Nordic Ocean Watch i sociala medier med #nowsweden eller #tavaha

small_25A9392 copy.jpg

3. Se över er fångst! Det brukar vara riktigt spännande och man blir ofta förvånad över vad man hittar. Man får sig en riktig tankeställare kring hur vi beter oss på land. Visa gärna upp era fynd på Instagram!

 

Efter strandstädningen

1. Det är viktigt att ta hand om skräpet på rätt sätt. Planera innan hur ni ska göra med avfallet. Antingen kör ni bort skräpet själva eller hör efter med kommunen om de är villiga att hämta. De brukar vara hjälpsamma, alla vill ju ha rena stränder och ett friskt hav. Tänk på att de inte jobbar under helgen, så då kan det vara en god idé att komma överens om en upphämtningsplats.

2. Berätta gärna för oss hur det har gått!

Tack för att ni bryr er och hjälper oss att ta vara på havet. Tavaha!